Bjørn_multi.jpeg
 

Bjørn Winsnes (født 13. september 1925 i Oslo, død 25. november 2012) startet sin karriere som fotograf i De norske politistyrkene som ble opprettet i Sverige under den 2. verdenskrig. Han ble tilknyttet Distriktskommando Nord-Norge og senere overført til Allied Forces Warcrime Commition, som arbeidet med avsløring av tyske krigsforbrytelser mot Sovjetiske og Jugoslaviske krigsfanger. Denne fotografiske dokumentasjonen ble brukt ved Krigsforbryterdomstolen i Nürnberg i 1945-46.

Winsnes startet eget atelier i Oslo i 1949. Han var en av stifterne av Norske Reklamefotografers Landsforening, Forbundet Frie Fotografer og Kreativ Forum.

Han var også medarrangør og deltager på fotoutstillingen Foto i Fokus i Oslo i 1956 og eneansvarlig for utvelgelsen av bilder til Norges Fotograf Forbunds jubileumsutstilling på Frogner Hovedgård i Oslo i 1969. Han har også arbeidet som fotografisk jurymedlem både i Norge og Sverige, blant annet flere år i Aftenpostens A-magasin.

I 1962 mottok han, som første fotograf reklameprisen gullblyanten for sitt arbeid som reklamefotograf og i 1963 matprisen for sine fotografier av mat.

Winsnes var den første fotograf som fikk Statens Kunstnerstipend i 1968. Han var norsk representant ved utarbeidelsen og fremstillingen av billedmaterialet til den audiovisuelle delen av Nordens Paviljong på verdensutstillingen i Osaka, Japan i 1970. Arne Nordheim komponerte musikken til dette programmet.

Han stilte ut bilder i Pentax Gallery i London, Kaare Berntsen Galleri i Oslo, Preus Fotomuseum i Horten, Kløverhuset i Bergen, Forbundet Frie Fotografers vårutstilling i Oslo. Han hadde også separatutstilling i Kodaks hovedkontor i Oslo.

Han var i en årrekke eneste norske representant i det verdenskjente, svenske billedarkivet Tio Foto i Stockholm.